Få et godt fodfæste

Sådan reducerer du risikoen for skridulykker

Skridulykker er en af de primære årsager til faldskader på arbejdspladsen. Derfor har vi hos Sika Footwear altid fokus på skridsikkerhed og de skridhæmmende egenskaber i vores produkter. 

Lige nu får skridsikkerhed øget opmærksomhed fra flere forskellige brancher og det med god grund. Skridhæmmende fodtøj kan nemlig vise sig at være en rigtig god investering – for både helbred og bundlinje. Hos Sika Footwear har vi mange års erfaring med udvikling af skridhæmmende arbejdsfodtøj til forskellige brancher og miljøer, og vores konsulenter står altid klar til at hjælpe dig med at stå bedre fast på arbejdspladsen. 

Vidste du at

25,4% af alle anmeldte arbejdsulykker skyldes skrid, fald eller styrt – og den gennemsnitlige omkostning ved alvorlige arbejdsulykker er ca. 85.000 kroner.


KILDE: Arbejdsskadestyrelsen 2016, PriceWaterHouseCoopers og Handelshøjskolen i Aarhus


Hvad er skridsikkerhed?

Skridsikkerhed er en overordnet betegnelse for fodtøjets skridhæmmende egenskaber i samspil med underlaget, personen og det miljø, personen bevæger sig i.

At en sko er skridsikkerhedsgodkendt er ingen garanti mod skridulykkker, men det betyder, at risikoen er væsentligt mindre. Når du skal arbejde med skridsikkerhed, er der mange faktorer, du skal være opmærksom på:

 

Fodtøjet

Sålmateriale og -mønster, konstruktion, fleksibilitet, slid, mm.

Underlaget

Type, grovhed, hårdhed, polering, spild, slid, mm.

Menneskelig faktor

Alder, mobilitet, syn, distraheringer, reaktionsevne, mm.

Lokation

Belysning, forhindringer, trapper, ramper, forandret overflade, mm.

I følgende 4 videoer viser vi, at årsagen til fald- og skridulykker ofte er en kombination af fodtøjet, underlaget, personen og det miljø, personen bevæger sig i:

Hvad skal jeg kigge efter i fodtøjet?

Godkendelse

Kig efter fodtøj med én af følgende tre godkendelser. I testen måles friktionen mellem sål og underlag - både ved flad kontakt og på hælen. 

Ydersålen er skridtestet på keramisk flise med sæbeopløsning
Ydersålen er skridtestet på stålplade med glycerin
Ydersålen er skridtestet til SRA og SRB

Sålmønster

Et godt sålmønster er udviklet til det miljø, skoene skal anvendes i. Det flytter væske, forhindrer snavs i at sætte sig fast, og sikrer nem rengøring.

Læs mere om skridhæmmende sålmønstre her

Materiale

Der findes en række sålmaterialer, der skaber skridhæmmende egenskaber i samspil med underlaget og miljøet.

  • GUMMI YDERSÅL: Ekstra skridhæmmende, slidstærk, fleksibel og mulighed for detaljer og flere farver i ydersålen. 
  • PU YDERSÅL: Skridhæmmende, stødabsorberende, slidstærk og fleksibel (også i kulde). Efter kort tids brug bliver ydersålen mere skridhæmmende.
  • TPU YDERSÅL: Skridhæmmende, slidstærk, fleksibel og mulighed for detaljer og flere farver i ydersålen. 
  • NITRILGUMMI YDERSÅL: Skridhæmmende, ekstra slidstærk og fleksibel. Nitrilgummi er varmeresistent og tåler op til 300 °C i ét minut (HRO). 

Kontaktflade

Jo større kontaktflade mellem sål og underlag, jo højere friktion. Er sålen flad og fleksibel, skabes en større kontaktflade og en bedre fornemmelse af underlaget.

Vil du vide mere?

Har du spørgsmål eller er du i tvivl om hvilket fodtøj, der passer bedst til din arbejdsplads, så tag kontakt til din Sika Footwear konsulent.

Find din konsulent her